20 Ocak 2014 Pazartesi

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu..
Daha önce duyanınız var mı?
Ben bilmiyordum..
Kendisiyle hamileliğimin 7. ayında tanıştık...Adı kadar havalı değil, hiç değil...Önce ellerimde bir karıncalanma hissi, devamında ortaya çıkan uyuşma ve güç kaybı, en sonunda ise sabah uyandığımda her gün başka bir şekle bükülmüş olan parmaklarımla başbaşa kalan ben..
İyi tarafı doğumdan sonra geçiyor oluşu, ama son aylar karnınızla beraber gerilen sinirlerinize hiç iyi gelmiyor. Kendisi de bir çeşit sinir sıkışması hastalığı zaten, sanırım ondan olsa gerek.:)
 
Bu hastalık nedir?  Nasıl ortaya çıkar? Kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
Karpal Tunel Sendromu, el parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır. Median sinir el bileğinin iç kısmında parmakları hareket ettiren 9 adet tendon ile beraber karpal tünel denen dar bir boşluk içinden geçer. Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmakların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol alır. Sinirin karpal tünel içinde bir şekilde uzun süreli basınca maruz kalması karpal tünel sendromuna neden olur.
 
Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş arasında daha sık görülür. Çoğunlukla belirgin bir sebep bulunamaz. Özellikle el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye kullanmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.
Ayrıca şeker hastalığı, romatizma, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde vücut  sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç artışına bu da geçici olarak karpal tünel sendromu belirtilerinin oluşmasına yol açabilir..
 
Başlangıç döneminde ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır.
 
Gelelim tedaviye...Gebelikten kaynaklanan bir hastalık olduğu için tedavisi yok. Diğer durumlarda ise ameliyat öneriliyor. İşte böyle bir hastalık Karpal Tünel Sendromu.. Hamileliğin entrikalarından bir tanesi.:) Sağlıkla kalın..
                                                                                                             Urbanmommy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder