11 Mart 2014 Salı

Oto koltuğu satın alırken nelere dikkat etmeli?





Bebeklerimizin güvenliği hiç şüphesiz biz anneler için en önemli konu. Özellikle her gün trafikte resmen savaş verdiğimiz İstanbul'da yaşıyor iseniz, bu konu daha da büyük önem taşıyor. Güvenli bir sürüş için trafik kurallarına uymanın ve eğer arabada bebeğiniz de varsa ekstra dikkatli kullanmanın yanı sıra, arabada kullandığınız ekipmanların da son derece güvenli ve sağlam olması şart. İşte ben bir kaç gündür bununla uğraşmaktaydım. Sara artık ana kucağına sığmıyordu ve sıkış tepiş onu aylardır ana kucağına oturtmaya çalışan ben, bu konudan oldukça muzdariptim. Ana kucağı üreticileri iri bebekleri niçin düşünmüyor da o ana kucaklarının içi avuç kadar onu da hiç anlamış değilim. Bu ay Sara 9 kiloyu geçtiği için ( bebeklerde oto koltuğuna geçme zamanı 9kg+ yada 9ay+ dır.) oto koltuğu arayışlarımıza başladık. Önce bir kaç mağazaya girip bilgi almak istedim, ama kafam çok karıştı. Çok çeşitli markalar ve teknik özellikler mevcut ve satış elemanları öncelikle kendi ellerindeki ürünü satmak üzere ağız birliği yapmış gibiler:).Bunun üzerine eve gelip çok kapsamlı bir araştırma yapıp, bazı ürünleri hemen eleyip bazılarını finale bıraktım. Ama önce oto koltuğu satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekir bir bakalım..

  1. Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalışın.
  2. En zorlu güvenlik testlerinden biri  ADAC. Bu testten aldığı puan veya ödül nedir?
  3.  5 nokta emniyet sistemine sahip oto koltukları çocuğunuzu hem omuz hem kalçadan kavrayacağı için daha güvenli...
  4. Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.
  5. Oto koltuğunun ekstra boyun baş desteği var mı?
  6. Siyah köpük en güvenli dolgu maddesi. Alacağınız koltukta siyah/ beyaz köpük hangisi kullanılmış?
  7. Bebeğinizin koltuk içindeki konforu nasıl? 
  8. Ebeveyn için kolay montaj avantajı
 
Her özellik maalesef her koltukta bulunmuyor. Sizin için öncelikli olan özelliği belirleyip oradan başlayabilirsiniz. Bir de şu isofix meselesi var. İsofix koltuğun kemer yerine metal çubuklarla arabaya monte edilmesi demek. Kolay montaj ve olası bir kaza anında koltuğa yapışma özelliği var. Diğer isofixsiz modellerde ise (max. 5 cm) öne gelme olabiliyormuş. Tabi öncelikle arabanızın buna uyumlu olması şart. Yeni araçların çoğunda mevcut.

Ben seçtiğim koltukları isofixli ve isofixsiz olarak ikiye ayırdım.

İsofixli modeller içinde Britax- Römer Trifix, Maxi Cosi Pearl ve Bebe Confort Iseos safe var.
İsofixsiz modeller içinde de Britax- Römer King Plus, Maxi Cosi Tobi, Maxi Cosi Priori ve Recaro Young Sport.

Bu markaların içinde Britax-Römer ve Recaro alman. Maxi Cosi ve Bebe Confort Hollandalı. Bilinçaltım bu seçimleri yaparken bana, almanlar dünyanın en güvenilir ve teknolojik arabalarını üretiyor ve büyük ihtimalle en iyi oto koltuklarını da üretiyor olmalı diye fısıldamış olmalı ki seçimlerim hep bu yönde oldu:) Çin'de üretilenleri hemen eledim.
Yukarıdaki modellerin hepsi güvenlik testlerinden iyi notlar almış. Bunların içinde Maxi Cosi'ler daha yüksek ve 4 kademe yatış pozisyonuyla daha ergonomik. Römer ise siyah köpük kullanan tek marka. Recaro Young Sport ise 36 aya kadar kullanılabiliyor. Yani 18. aydan sonra bir daha koltuk almanıza gerek kalmıyor.
Ben  henüz kararımı veremedim ama Römer siyah köpük farkıyla biraz önde gidiyor gibi. Bunun dışında sizlere söyleyebileceğim şey ise kesinlikle 2. el koltuk almamanız, çünkü koltuk daha önce bir kaza geçirdiyse ve içindeki köpük kırıldıysa kullanılmaz hale geliyor. Ayrıca 6 sene sınırı diye bir şey de var. Alacağınız koltuğun üretim tarihine mutlaka bakın. Eğer 6 yıldan önce üretilmiş ise almayın.

                                                                                                                               Urbanmommy
                                                                                                                                    

2 yorum:

  1. Maxi Cosi ve Bebe Confort Fransız markalarıdır.

    YanıtlaSil
  2. Üretilm yerleri Hollanda'dir.Sevgiler

    YanıtlaSil