14 Ekim 2014 Salı

Linus Sendrom nedir?

 Sara 2 aylıkken ona bir battaniye almıştım. Yumuşak, tüylü ,kışın koltukta televizyon izlerken üzerinize almak isteyeceğiniz türden bir battaniye ve her uyku saati yaklaştığında battaniyeyi eline verdim... Zaman geçtikçe, battaniye Sara'nın beyninde ''uyku'' ile kodlanmış oldu. Aslında tam olarak yapmak istediğim de buydu:) Uyku zamanı geldiğinde battaniyeyi Sara'nın eline verip kendi kendine uykuya geçmesini sağlamak. Böylece hiç ayağımda sallamadım. Uyku öncesi sendromu yaşamadık. İkimiz içinde oldukça başarılı bir ''comfort zone'' oluşturmuştum.:) Gel zaman git zaman battaniye ikimiz için de bir takıntı haline gelmeye başladı. Onsuz dışarı çıkamaz olduk. Köprü trafiğindeyken arabada, yabancı insanların olduğu kalabalık bir ortamda ise hep elimizdeydi. Amerika'ya gittiğimde ise ( burada görüp ne olduğunu anlamamıştım) sevgili arkadaşım Merve ile buybuybaby'nin altını üstüne getirirken, burada oyuncak zannettiğim tüylü kafalı, vücudu ise küçük bir battaniye parçasını andıran şeylerin ''Blankie'' olduğunu öğrendim .İsminden de anlayabileceğiniz gibi Blankie, battaniyenin (Blanket) yerini alması için tasarlanmış bir çeşit oyuncak. Tabi ki sepete attık bir tane biz de:) Buraya geldiğimde ise, Sara'nın bizim yerli battaniye ile çoktan bir bağ  kurmuş olduğunu Blankie'ye diğer oyuncakları gibi sıradan bir şeymiş gibi davranınca fark ettim.
Bizim yaşadıklarımız türünün tek örneği değil tabi ki... bahsettiğim konu, psikoloji de de adi geçen ''Linus Sendrom''.  Adını ünlü ''Peanuts'' çizgi romanındaki battaniyesine aşık Linus karakterinden almış:). Psikologlar buna ''Transizyonel Obje'' de diyorlar. Bu objeler, bu genelde bir oyuncak ayı da olabiliyor, stres varlığında çocuğun rahatlamasını sağlıyor. İçinde bulundukları büyük Dünya'yı keşfetmek, her gün yeni bir şey öğrenmek de oldukça stresli bir iş aslında, değil mi? Biz ebeveynler yada yetişkinlerin de  zaman zaman transizyonel objeleri oluyor. Hayatın inişli çıkışlı yollarında bazen kahvenin dozu kaçıyor, sigara içenler paketi arttırıyor yada tek seferde dondurma kutusunun dibini görebiliyoruz:).
Çocuklarda okul öncesi herhangi bir sorun teşkil etmiyor, ama okul dönemi diğer çocukların bunu fark edip durumu dalga konusuna çevirme ihtimali var.Yani çocuğunuz okula oyuncak ayısıyla birlikte gitmek istiyorsa bu ileride dolaylı yönden bir sorun oluşturabilir. Bu durumda, çocuğunuzu ikna ederek, oyuncak ayısıyla evde istediği kadar beraber olabileceğini, ama okuldaki arkadaşlarının bunu yanlış anlayabileceği şeklinde ifade ederek yavaş yavaş onu bu alışkanlıktan kurtarabilirsiniz.
                                                                                                                             Sevgiler, Urbanmommy
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder