17 Ocak 2014 Cuma

PLASENTA YİYEN ANNE..

Hamileliğimin ilerleyen evrelerinde, dışarı fazla çıkamadığımdan olsa gerek, kafayı iyice instagram'la bozmuştum. Hangi anne ne yapmış, kim hamileliğin kaçıncı haftasında derken birden bire yolum @jenniferstano ile kesişti. Jennifer Stano David eski İtalyan kökenli bir Amerikalı.. eski bir model.. geçmiş sezon reality show starı.. aynı zamanda milyoner bir adamın sosyetik eşi... şimdilerde ise çok tatlı Niko'nun annesi.. saydığım bütün bu özelliklerinin yanında ise o plasentasını yemiş bir anne!!!
Evet, yanlış duymadınız. Plasentasını yedi, hem de eşiyle beraber...
Daha öncesinde böyle bir şeyin yapıldığından haberdar olmama rağmen, bunu uygulayan birine hiç rastlamamıştım. İlk başlarda çok mide bulandırıcı geldi tabi ki...Plasenta yemenin yamyamlıkla aynı şey olduğunu bile düşündüm. Ama biraz araştırdıktan sonra vaad edilenler karşısında bir an acaba ben de mi yapsam diye düşünmedim değil..  Peki...Plasenta tam olarak nedir ve ne işe yarar alın size Wikipedia'dan küçük bir alıntı:
'Plasenta, anne ve cenine ait iki dolaşım sistemini birbirinden ayıran bir organdır.
Bir sperm tarafından döllenen yumurta hücresi (zigot) ikiye, dörde ve sonra sekize bölünerek hızla büyümeye başlar. Bunun için yüklü miktarda besine ihtiyaç duyar. Besin maddelerini anneden alabilmek için, embriyo hücrelerinden bir kısmı plasentayı oluştururlar. Plasenta anneyle bebek arasındaki besin, oksijen ve diğer maddelerin alışverişini sağlayan yapıdır. Plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni özenle seçer ve bunları bebeğe taşırken, atık maddeleri ayırarak onları da annenin vücuduna gönderir.'
Böylesine bir organı yemenin ne gibi faydaları olabilir?
  • Uterus'un doğumdan sonra tekrar eski haline dönmesini kolaylaştırmak.
  • Süt üretimini arttırmak.
  • Postpartum depression denilen doğum sonrası bunalımını engellemek.
  • Enerji vermek.
                                                                  

Bu maddeler gerçekten de yeni doğum yapmış bir annenin en çok ihtiyacı olan şeyler. Hatta Çin'de bu işi iyice abartıp kurutulmuş insan plasentasından hap bile yapıyorlarmış.(En ilginç şeyler de hep bu Çin'den çıkıyor nedense::) Eğer siz de denemek isterseniz tek yapmanız gereken doğum sonrasında plasentanızı pişirecek bir aşçı bulmak. Ünlü İngiliz şef, Hugh Fearnly - Whittingstall  'River Cottage' adlı programında plasenta pişirip yemiş bile.. BON APPETİT:)
 plasenta
                                                                                      
                                                                                                                                                                     Urbanmommy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder