14 Ocak 2014 Salı

BPA nedir? Neden BPA-free?

Bebek marketlerde dolaşmaya başladığımda ilk dikkatimi çeken şeylerden biri, birçok markanın biberonlarında ve plastik kaplamalı diğer bazı ürünlerde özellikle dikkat çekici bir şekilde ön yüzeylerinde BPA-free yazmış olmalarıydı. Muhtemelen daha önce de birçok yerde görmüştüm ama söz konusu bebek ve bebek ürünleri olduğundan olsa gerek  algıda seçicilik yapıp konuyu araştırma gereği hissetmiştim.
Aslında günlük hayatta da herkesin dikkat etmesi gereken bir madde BPA ( Bisphenol A). Genel olarak plastik ve epoksi türevlerinde kullanılıyor. Konserve kutuların iç kaplaması, bebek biberonları, diğer plastik oyuncak ve aletler, sert ve şeffaf plastikten yapılmış her türlü maddenin içinde BPA olabilir. Su hariç, diğer organik çözücülerde çözünme riski taşıyor. Beyin ve zeka gelişiminde gerilik, kız çocuklarında erken buluğ, erkek çocuklarında ise meme gelişimi gibi zararları var. İnsan sağlığına zarar vermesi için kullanılan dozun daha yüksek olması gerekir denilse de Dünya'da 1957'den beri ticari olarak kullanılmakta olan bu maddenin kullanımı, daha sonralarda  birçok ülkede ve 2011 yılından beri de Türkiye'de yasaklanmış durumda ( çok şükür).
Tabi ki ülkemizde yasaklanmış olması büyük bir şans, ama şunu da unutmamak lazım ki, bebek ve çocuk ürünlerinde çok sayıda ithal marka var ve aldığınız ürün, BPA' nın yasaklanmamış olduğu ülkelerden birinde üretilip buraya gelmiş olabilir. Daha da değişik bir örnek veriyim. Mesela bazı marka biberonlar eskiden Amerika'da  BPA-free olarak üretiliyorlardı. Ama Türkiye'de ise aynı markanın Çin'de üretilen biberonları satılıyordu. Sırf bu yüzden bebeğinin biberonlarını yurtdışından getirten arkadaşlarım oldu.
Bir Anne olarak, sizlere de hem kendiniz hem bebeğiniz için bu maddeye dikkat etmenizi öneriyorum. Her ne kadar yasaklanmış olsa da, alışveriş yaparken 2 dakika kutunun üzerine bakıp, içeriğindeki maddelere bir göz atın.




                                                                                                                              
 
 
                                                                                                                        urbanmommy

1 yorum: